/ БГНЕС
Румен Радев ще събере политици и институции на следизборна среща за пропуските в Изборния кодекс
Президентът Румен Радев определени като непремерено изказването на президента на Франция Еманюел Макрон в интервю за френско списание. Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар, от която и да е страна, заяви държавният глава.
 
Според Румен Радев трябва да е категорично ясно, че в рамките на  Европейския съюз българите не са „мигранти“, защото са граждани на Обединена Европа с право на свободно придвижване. Държавният глава посочи, че е имал много срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите амбиции за европейско лидерско.

„Те ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото  остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии. Освен това, в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети“, заяви Румен Радев.

 По думите на президента подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не водят и до непремерени официални реакции.

„Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За България е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси“, каза Румен Радев и даде пример с пакета „Мобилност“, приемането на страната ни в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ и други. „Ако нямаме подкрепата на Франция по тези теми, какви са причините за това -  дали това се дължи на недостатъчна работа тук, вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и интереси навън?“, попита президентът.

Коментара българският президент направи, след като гласува на втория тур на местните избори. Той даде гласа си в район „Слатина“ в София, призовавайки хората да участват в изборния процес, за да не се допусне „купеният вот да определи тяхното бъдеще”.
 
По думите на държавния глава липсата на доверие в изборния процес е една от причините, поради които избирателната активност е ниска.

„Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес. Хората не отиват до урните, защото не вярват, че техният глас ще бъде отчетен коректно”, коментира държавният глава.

Радев заяви, че възнамерява да покани представителите на ЦИК, органите на реда и парламентарно представените партии, за да обсъдят пропуските в изборния процес. И отново подчерта важността от въвеждането на машинното гласуване.

Президентът призова българите да гласуват, за да няма манипулации (ВИДЕО)

Румен Радев избори балотаж
БГНЕС

Румен Радев избори балотаж
БГНЕС


Попитан дали е запознат със стенограмата от избора на нов главен прокурор, Радев отвърна, че екипът му работи по въпроса.

Захариева: В недоумение сме от изказването на Макрон, обидно е

Румен Радев избори балотаж
БГНЕС

Румен Радев избори балотаж
БГНЕС