/ БГНЕС
Министър-председателят акад. Николай Денков заминава по-късно днес, понеделник за Вилнюс, Литва, където ще участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО.

В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, съобщават от правителствената пресслужба.

НАТО превръща Вилнюс в крепост за предстоящата среща на върха

Основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения относно продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна; надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид (2022 г.) за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната.

В рамките на форума ще бъдат проведени заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия.

Програмата предвижда провеждането на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната.
Агенция „Фокус“