Жертвените еленови рога при откриването им в местността Валога край село Оходен
Жертвените еленови рога при откриването им в местността Валога край село Оходен / Областна администрация- Враца
Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера. Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района. Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи, съобщава БНТ.
 
Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание. Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.
 
Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите

"И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са 5700-5800 година преди Христа, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период - 6750-6640 година преди Христа", каза директорът на Регионалния музей във Враца Георги Ганецовски.
 
Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.

"За първи път в България имаме уникалния шанс за проследим прехода между среднокаменната епоха и новокаменната епоха", коментира Ганецовски.
 
Откриха 4800-годишен скелет на майка, прегърнала нежно бебето си (СНИМКА)

Археологическите разкопки в местността Валога край Враца продължават и това лято с подкрепата на Министерството на културата.