Резултатите и заключенията от редовната годишна мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България ще бъдат представени днес на пресконференция в София, съобщиха от представителството на Фонда у нас. 

Мисията, ръководена от Жан-Франсоа Дофен, се състоя в периода 6 - 19 март като екипът на мисията проведе поредица от срещи с представители на българските власти.

Консултациите са в изпълнение на член ІV от Учредителния договор на Фонда, който предвижда осъществяване на годишни прегледи на изпълнението на макроикономическите показатели и финансово-икономическите политики в страната, обясниха от Министерството на финансите (МФ) в началото на мисията. На срещата с министър Асен Василев с екипа на мисията на 6 март са обсъдени актуалните политики и приоритети в бюджетната сфера, както и основните икономически цели пред страната, съобщиха още от МФ.

Икономиката на България "през последните три-четири години беше засегната от сериозни сътресения, но независимо от тях, се оказа изключително устойчива, което е достойно за похвала", коментира ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен по време на срещата с парламентарната комисия по бюджет и финанси на 14 март. От мисията отбелязват, че през 2023 г. икономическият растеж се забавя, но през 2024 г. очакват възстановяване на растежа до 2,7-2,75 процента, каза Дофен. Инфлацията също се забавя, основно поради намаляването на цените на суровините в международен план. Миналата година инфлацията беше 8,6 процента. Тази година прогнозата ни е да е около 3,5 процента, каза ръководителят на мисията на МВФ.

По думите му България в момента се намира в доста комфортно положение и основните показатели на икономиката са добри. Основният проблем остава, че инфлацията все още е над целевото ниво от 3 процента, съществуват някои значими рискове, които могат или да доведат по повишаване на инфлацията или до забавяне на растежа - като забавянето в икономическото развитие на основните търговски партньори на страната, обостряне на геополитическото напрежение, което отново да доведе до покачване на цените на суровините, отбеляза Дофен.

Жан-Франсоа Дофен посочи и някои предизвикателства в дългосрочен план. На първо място това са сравнително големия процент на населението, което живее в бедност, много значителните неравенства в икономически и социален план в българското общество, а също, че България изостава спрямо съпоставимите с нея държави от Централна и Източна Европа в догонването на равнището на доходи, стандарта на живот с останалите страни от ЕС, каза Дофен.

България разполага със значителни възможности да побори стандарта на живот на своите граждани включително след присъединяването към еврото, въпросът е, че трябва да бъдат прилагани внимателно обмислени и добри политики, за да постигне тази цел, каза още ръководителят на мисията на МВФ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Анелия Цветкова/БТА