Предпоследно: До 10 години затвор за отвличане
Предпоследно: До 10 години затвор за отвличане / снимкa: БГНЕС
Предпоследно: До 10 години затвор за отвличане
25918
Предпоследно: До 10 години затвор за отвличане
  • Предпоследно: До 10 години затвор за отвличане

Затвор от три до десет години за отвличане, такава промяна в НК предлага между двете четения на измененията в кодекса депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, става ясно от проекта за гласуването на измененията на второ четене от правната комисия. В проекта на кабинета се предвиждаше наказанието за онзи, който отвлече другиго, да бъде лишаване от свобода от 5 до 15 години. Сега Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 6 години за отвличане.

Когато деянието е извършено от две или повече лица, отвлечена е бременна жена, похитеният е непълналотен или деянието е извършено спрямо две или повече лица, Димитър Лазаров от ГЕРБ предлага наказанието да е лишаване от свобода от 5 до 15 години. В проекта на кабинета се предвиждаше то да е 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Ако при отвличането са настъпили значителни вредни последици депутатът от управляващата партия предлага от 10 до 20 години затвор или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния. МС настояваше за затвор от 15 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Михаил Миков от левицата, също член на правната комисия в НС, предлага лишаването от свобода в този случай да е до 30 години като отпадне доживотния затвор.

Димитър Лазаров от ГЕРБ предлага да отпадне целият параграф за наказанията за отвличанията с цел откуп. Кабинетът предлагаше в този случай да се лежи от 10 до 15 години зад решетките и доживотен затвор без право на замяна и конфискация на цялото имущество, когато извършителите са членове на престъпна група, организира за отвличане с цел откуп. Така в тези случаи ще се процедира, както при отвличанията по принцип. 

Лазаров отказа да говори по темата с аргумента, че работната група по поправките още не е изготвила окончателните текстове за второто гласуване в комисията и могат да настъпят корекции.