Предлагат за три години да се изваждат нарушители на реда в жилищни сгради
Предлагат за три години да се изваждат нарушители на реда в жилищни сгради / снимкa: Sofia Photo Agency

Текстът за Закона за етажната собственост се е появил в доклада за гласуване на второ четене не много известно как. Трябва да е ясно какви породи кучета или други животни се отглеждат в домовете и дали те потенциално застрашават здравето и живота на хората. Тези мерки са необходими, за да се вземат по специални мерки за тях от останалите собственици. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Захари Георгиев, депутат от левицата и член на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в парламента. Той направи този коментар във връзка с предстоящото гласуване на второ четене на Закона за етажната собственост.

По думите му депутатите са се престарали при тълкуването на правата на хората, живеещи на етажната собственост. Според него, за да имаш в къщата си куче или котка и да се съобразяваш с изискванията на съжителството, не е необходимо да питаш всеки поотделно дали можеш да отглеждаш домашен любимец.

Захари Георгиев предлага собственик на жилище да не може да влиза в апартамента си за срок от три години, ако нарушава правилата и не спазва обществения ред в сградата. По думите му изваждането на човек, нарушаващ спокойствието и реда на останалите обитатели на жилищната сграда, може да стане и със сега действащия закон. Според него след този период нарушителят ще да може да се завъръне обратно в жилището си.

На въпрос дали този закон се прилага и в други европейски страни, Захари Георгиев отговори така: „Да има, в Белгия, във Франция, в страни от Централна Европа. Там това е приложимо правило, дори в някои от тях нарушителят на обществените норми в даден жилищен блок не само се изважда, но и апартаментът му се продава публично, а средствата затова му се дават”.

Какво трябва да е нарушил собственикът на жилището, за да бъде извеждан от жилището си за известно врем?

„В закона са изброени около 15 точки и са посочени какви са задълженията на собствениците при съжителството в жилищни сгради. Като драстични са отбелязани заплашването на целостта на сградата и заплашването от опасност от възникване на епидемия и други”, коментира Георгиев.