/ iStock/Getty Images
НЗОК да заплаща роботизирани дейности при злокачествени заболявания от обхвата на медицинските специалности "хирургия", "детска хирургия", "гръдна хирургия" и "урология", предвижда проект за изменение на Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Досега роботизирана хирургия, платена от НЗОК, се прилагаше на пациенти с гинекологични заболявания. Натрупаният до момента опит в страната ни при провеждане на асистирани с робот оперативни интервенции, както и наличието в различни лечебни заведения на апаратура за извършване на робот-асистирани операции и обучени лекари, позволява разширяване на обхвата на заболяванията, които могат да бъдат лекувани по този начин, се посочва в мотивите за промяна на наредбата. Това би позволило преимуществата на този вид лечение да бъдат прилагани при по-широк кръг заболявания и повече пациенти с различна патология да се възползват от иновативните възможности за оперативно лечение.

Болниците, които искат да извършват роботозирана хирургия по новите дейности, ще трябва да осигурят апаратурата, като в текста на мотивите е посочено, че за целта ще се необходими 6 млн.лв.