Предлагаме на ЮНЕСКО чипровските килими като световно наследство
Предлагаме на ЮНЕСКО чипровските килими като световно наследство / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

Чрез „Програма 2020” северозападните краища на България да настигнат останалите региони в страната по икономическо развитие и стандарт на живот. Тази надежда изрази държавният глава Росен Плевнелиев по време на посещението си в Чипровци.

„Моята кауза е „Програма 2020”, която ще модернизира България и ще доведе до просперитет. Сега е важно когато успяваме в нещо да кажем, че можем, а когато имаме проблеми да ги поставяме открито на масата и да ги решаваме”, изтъкна Плевнелиев.

Той разкри още, че българската държава е предложила на ЮНЕСКО да обяви чипровските килими за световно нематериално културно наследство.

Президентът Росен Плевнелиев посети Чипровци по повод празника на общината и честването на 400 години от рождението на Петър Парчевич и се срещна с кмета на града Анатоли Първанов.

Плевнелиев заяви, че Чипровци от 16 и 17 век е пример за днешна българия как в среда на образовани хора се стига до просперитет. Той припомни, че по това време Чипровци е било най-известната златарска школа на Османската империя, а около града са се намирали едни от най-големите рудодобивни мини.

Пред местни граждани президентът припомни, че Петър Парчевич е получил добро образование в Италия, можел е да остане на хубава работа в Рим, но е предпочел да отдаде живота си за освобождение на отечеството си. „Заедно с други будни чипровчани от 17 век той е подготвил Чипровското въстание от 1688 г., преди това е обикалял Европа, за да търси подкрепа за България, използвал е най-правилния политически момент, когато други европейски страни са обявили война на Турция, за да вдигне въстанието в Чипровци”, изтъкна Плевнелиев.