/ БГНЕС
Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев над промените в Административно-процесуалния кодекс. Те бяха гласувани в края на юли от парламента.
 
Чрез тях бяха вдигнати съдебните такси при обжалване на административни дела, а някои дела бяха превърнати в едноинстанционни – без възможност за обжалване. Сред тях са тези за обезщетения при болнични, майчински, безработица, временна неработоспособност и др.

Президентът наложи вето на промени в Административнопроцесуалния кодекс
 
Делата по индивидуални административни актове пък вече няма да се гледат от Върховния административен съд (ВАС), а от всички 28 административни съдилища в страната, в зависимост от постоянния адрес на жалбоподателя.

Мотивите за повечето от промените бяха главно с цел разтоварване на ВАС и намаляване на злоупотребите с безконтролното обжалване. Според мотивите на президента за ветото обаче част от текстовете противоречат на основни конституционни права и нарушават достъпа до правосъдие на гражданите.

правна комисия
БГНЕС

 
След повече от четири часа дебати в правната комисия „за” ветото гласуваха единствено депутатите от БСП. В заседанието участваха много неправителствени организации, представители от правния съвет на президента и председателят на ВАС – Георги Чолаков.
 
Предстои промените отново да влязат и в пленарна зала. От БСП заявиха, че ако текстовете бъдат приети повторно, ще сезират Конституционния съд.