“Демократична България” ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи. Това каза в ефира на NOVA Божидар Божанов от "Демократична България", бивш министър на електронното управление.

Според Божанов двете бюлетини - хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират. “Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обоснова позицията си Божанов. 

Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК

Това решение беше и причината говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е и заместник-председател на комисията, да подаде оставка като говорител.

“В момента правейкли една колона без съставните й части се премахва контрола”, смята той. 

Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират плафромата “Ти броиш”. “Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов. 

По думите му все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините.

Неговото по-голямо притеснение обаче са техническите грешки. “В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г.”, каза той.

Вотът през април - как ще гласуваме

Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той. 

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри. “Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза още той.

По-късно дойде и позиция на коалицията. "От „Продължаваме Промяната – Демократична България“ категорично се противопоставяме срещу решението за записване само на общ резултат от хартиеното и машинното гласуване в изборния протокол. То беше взето от квотата на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК. Решението на Комисията ще бъде обжалвано от коалицията в рамките на тридневния срок, защото увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на Изборния кодекс и по думите на досегашния говорител на ЦИК – Цветозар Томов, поставя под огромен риск сигурността и честността на вота", заявиха от ПП-ДБ.

"Резултатите от секционните комисии да се вписват само в една колона в протокола. Там ще бъде въвеждан само общ резултат от гласуването с хартиени бюлетини и от машини. Не се прие предложението на председателя на ЦИК - Росица Матева, резултатите да се вписват в отделни графи – брой на хартиените бюлетини, брой на машинните бюлетини и общ брой от двата вида гласуване", обясняват от ПП-ДБ.

Ако това предложение беше прието, щеше да се запази възможността за сравнение между данните от машините и написаното в протокола, както и възможността за поправяне на евентуални грешки.

Факт е, че членовете на секционните комисии ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините и записването поотделно не би било затруднение. Факт е, че след скандалната промяна, няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни. Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в РИК за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни.
Решаващи за резултата от изборите не са данните от устройствата, а хартиените разписки. Сега не просто машините се превръщат в принтери, не просто ще се брои на ръка, а и няма да може да се прави контролно преброяване с данните от машините, гласи още позицията.
NOVA