/ Георги Димитров
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков се обърна към колегите си от ГЕРБ-СДС и заяви, че от ПП-ДБ ги канят да внесат заедно правила за Комисията за противодействие на корупцията.

"Законът за КПК бе приет преди 5 месеца и в различни изчерпателни процедури не можем да напреднем с тази институция, за да започне наистина да се бори срещу корупцията. Ето защо каним колегите във вторник да внесем заедно тези правила, защото това ще бъде първата институция, в която процесът ще бъде прозрачен и отворен", заяви той.

"Чухме от Борисов, че ни кани и за КЗК, доволен съм, че започваме да се движим в правилната посока, но тук не е идеята да сменим една майка с друга майка, а да направим прозрачен процес, а при КЗК да направим промяна в закона, за да няма едновластие на председателя", коментира Петков.

Христо Иванов коментира, че според него казусът с Мартин Божанов - Нотариуса е показал, че в момента няма институция, която по един или друг начин да не е засенчена от съмненията, които се повдигат от схемите. 

"Това толкова повече налага най-сетне да пристъпим към създаване към комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се използва за обществено доверие", допълни той.

"Искаме да потвърдим отново - нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и не може да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство без да имаме отговори за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията", коментира Иванов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня