Пожарникари излизат на протест
Пожарникари излизат на протест / снимка: БГНЕС, архив

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" организира протест на 7 февруари в градинката на черквата "Свети Седмочисленици" до сградата на МВР.

В протеста ще се включат пожарникарите и спасителите, свободни от работа по това време. Протестът е под мотото "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защита на населението".

Причина за недоволството на огнеборците стана съкращаването незаети щатни бройки в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец"-КНСБ Любомир Еленков обясни, че намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите.

През седмицата огнеборците проведоха среща с вътрешния министър Веселин Вучков и настояха не само да не се свива незаетият щат, но дори да бъдат назначени нови кадри в най-кратки срокове.

Министърът заяви, че второто искане на синдиката ще бъде изпълнено и през март и юли ще бъдат обявени конкурси за назначаването на общо 250 нови пожарникари.

Вучков е призовал огнебоеците да отложат протеста, но от синдиката са категорични в решението си.