След казармата баща му го праща да копае в мината и да става човек. Само че Меджнун Адемов много бързо осъзнава, че това не е живот за него и търси път към светлината.

Много години по-късно Меджнун се е качил на самия връх в пряк и преносен смисъл. В Провадия го познават като Повелителят на лешоядите. Учителят по философия се е заел с благородната задача да се грижи за египетските лешояди, които гнездят край малкото градче. 

Излюпи се бебе египетски лешояд в диво гнездо с онлайн камера в Провадия (ВИДЕО)

"Навремето се влюбих в тези птици и започнах да се уча как да им помагам. Тогава нямах кола и с колелото изминавах по 30 км, за да им занеса храна. Хобито се превърна в страст, която никога няма да ме изостави.

Сега дъщеря ми също върви с мен по пътя към гнездото, така че е имало смисъл всичко, което съм направил дотук", убеден е Меджнун. Той се нае с нелеката задача да покаже пред камерата на NOVA малка част от живота на застрашения вид.

Двамата с репортера Краси Боев се изкачиха до върха на планината, а след това слязоха в равнинната пустош, но от съображения за сигурност така и не се доближиха до гнездото на двойката лешояди.

Според учителя Адемов в България и по света върви контрабанда на екзотични птичи яйца и е напълно възможно някой да се полакоми и да обере гнездото, ако разбере точното му местонахождение. 
nova.bg