Днес, 19 февруари, се отбелязват 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

БГНЕС

Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи, е казал Апостолът на свободата Васил Левски, припомнят от Столичната община.

За 149-и път: Прекланяме глава пред великото дело на Васил Левски (СНИМКИ)

Десетки граждани в София отдадоха днес почит на Васил Левски по повод 149-годишнината от гибелта му. Много семейства с деца се наредиха на опашка, за да се поклонят пред паметника на Апостола в центъра на града. С цветя в ръка те изразиха възхищението си от делото на националния ни герой, предаде БТА.

БГНЕС

Децата носеха и специално приготвени картички с лика на Левски. Някои от тях заставаха пред паметника и цитираха стихотворения, посветени на Апостола. Много от гражданите пристъпваха към паметника със знамена в ръка.

От сутринта служители на общината се грижат за организацията на реда в района на паметника на Васил Левски. За да няма струпване на хора, те дават указания на гражданите. В района има и полицейско присъствие, а движението по бул. "Васил Левски" ще бъде временно затворено за движение.

БГНЕС

От 17:00 ч. в храм "Света София" ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

От 18:00 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. "Васил Левски" ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.