Почина самозапалилият се мъж от Раднево
Почина самозапалилият се мъж от Раднево / снимка: БГНЕС, архив
Почина самозапалилият се мъж от Раднево
62386
Почина самозапалилият се мъж от Раднево
  • Почина самозапалилият се мъж от Раднево

53-годишният Венцислав Асенов Василев от Раднево, който се самозапали в знак на протест на 26 февруари, почина рано тази сутрин в болница „Св. Георги” в Пловдив. 12 дни лекарите от Клиниката по изгаряния се бориха за живота на пострадалия, който имаше дълбоки изгаряния.

Според кмета на града д-р Юлиан Илчев мъжът е социално слаб, безработен. Живеел на семейни начала с жена, имал пет деца. Обитавал общинско жилище, но плащал навреме сметките си.

„Много е неприятно това, което се случи”, заяви кметът Илчев за Дарик. Той обясни, че мъжът не е искал среща с него досега. Не издигал и някакви искания или лозунги срещу общината. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той и жена му били без работа.

Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: „Искаш ли да се запаля”, след което лумнал в пламъци.

Общинари смятат, че се е полял с бензин точно преди да влезе в сградата. Охранител на общината скочил да гаси мъжът, но пламъците бързо го обхванали. Разнесъл се силен дим в коридорите на общината, разказаха очевидци. Веднага пристигнала и линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния. Ден след самозапалването в официалния бюлетин на полицията пишеше, че 53-годишният мъж бил в явно нетрезво състояние.

Само за един месец това бе третият самозапалил се мъж. Варненецът Пламен Горанов се самозапали пред Община Варна на 20 февруари. 36-годишният мъж отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: „Оставка на Кирил Йорданов и на всички съветници до 5 часа на 20 февруари”. Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали пред сградата на общината. Той почина на 3 март, а 6 март беше обявен за ден на национален траур в негова памет.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. „България”. Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.