12 души бяха задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз. Част от изнесените стоки са били бинокли и оптични прицели. Военните изделия, които са изнасяли, не са били за редовната армия, а за формирования като „Вагнер“. Печалбата им се оценява на над 4 млн. лева.

Групата е действала от 2022 година до 9 октомври тази година, когато е била неутрализирана. Операцията се преведе под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив с участието на ДАНС и МВР. Бяха задържани 12 души, като 5 от тях са подведени под наказателна отговорност. За тях ще бъде внесено искане пред Окръжен съд-Пловдив за вземаме на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

ДАНС и МВР разбиха мрежа за износ на военни стоки за руските бойци в Украйна

По думите ѝ групата е използвала фирма, регистрирана в Пловдив, за да закупува „стоки с двойна употреба” от различни търговски дружества и специализирани магазини за подобна техника. „Стоките, които са закупувани, са оптични прибори, бинокли – които биха намерили и приложение във военното дело. Те са били предназначени и изнасяни за Руска Федерация и са под ембарго от страна на Ес във връзка с войната в Украйна”, посочи Христева.