Плевнелиев: България трябва да се върне в семейството на космическите държави
Плевнелиев: България трябва да се върне в семейството на космическите държави / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България трябва да използва опита на своите космонавти, за да се присъедини отново към семейството на космическите държави. Трябва да направим така, че историята да се превърне в мост към бъдещето.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава се срещна на „Дондуков” 2 с летци и космонавти по повод Международния ден на космонавтиката и авиацията, както и отбелязването на 35-годишнината от първия български космически полет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата участваха космонавтите Георги Иванов, Александър Александров, Красимир Стоянов, Виктор Савиних, Павел Виноградов, Юрий Гидзенко, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш, Думитру Прунариу, както и главният координатор на честването на 35-годишнината от първия български космически полет генерал Михо Михов.

„Благодарение на вас България стана шестата страна в света, която изпрати свой космонавт в орбита”, обърна се към българските летци Росен Плевнелиев. Президентът призова за създаването на условия за развитието и използването на знанията на българските учени и изследователи. От своя страна космонавтът Красимир Стоянов категорично подкрепи президента Плевнелиев в мнението му, че трябва да се работи за развиване на таланта на българските деца и студенти. „В България нямаме полезни изкопаеми, но имаме невероятни учени, а средствата вложени в космически проучвания имат многократна възвръщаемост”, каза в допълнение вторият български космонавт Александър Александров.

Да бъде изработена българска космическа програма, както и структура на правителствено ниво, която да координира действията на отделните институти и агенции, беше обсъдено още на срещата. Всяка една държава със значителен научен потенциал трябва да подкрепя и развива космически проекти. България разполага с възможности и може да се включи по-активно в дейността на Европейската космическа агенция. Такъв съвет даде на българския президент румънският космонавт Думитру Прунариу.

„По време на изпитанията и мисиите в космоса, винаги сме разчитали на надеждната българска апаратура. България има гигантски научен потенциал за участие в нови програми”, заяви на срещата руският космонавт Павел Виноградов. Росен Плевнелиев благодари на генерал Михо Михов за организацията и подготвената програма, с която страната ни отбелязва 35-годишнината от първия български космически полет.

Плевнелиев България трябва да се върне в семейството на космическите държави
netinfo

По-късно през деня държавният глава и Върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев награди с ордени български военни летци за заслугите им за развитието на Военновъздушните сили.

„Постигнатото от тези достойни и смели български летци е ярък пример за всички, които са се посветили на тежката и отговорна професия на военния пилот”, заяви по време на церемонията президентът Плевнелиев. Държавният глава изрази увереността си, че докато я има България, за която те живяха и работиха, имената им ще бъдат помнени и тачени.

„Нека днес отново си пожелаем нищо да не възпира устрема на българските летци към висините, така както нищо не успя да застане на пътя на тези осем пионери на Българските военновъздушни сили”, подчерта още президентът Росен Плевнелиев. „С уменията, които усвоихме и с работата си като инструктори направихме така, че въздушното пространство на Република България да бъде надеждно защитено”, заяви о.з. полковник Тома Ковачев, който от името на наградените изказа благодарност за получените висши държавни отличия.