Петра Пау: Трябва  да действаме заедно срещу неприемливите присъди на българките
Петра Пау: Трябва да действаме заедно срещу неприемливите присъди на българките / netinfo

От 1 януари българските медицински сестри в Либия също са граждани на ЕС и нашата обща цел трябва да е действаме заедно срещу този неприемлив процес и неприемливите присъди и да осигурим възможност те по-скоро да се върнат у дома си. Това каза пред журналисти Петра Пау, заместник-председател на Бундестага на Германия - страната, която председателства ЕС от 1 януари 2007 г. Тя се срещна с председателя на Народното събрание Георги Пирински.

На ревера си Пау носеше знака за солидарност с българските медицински сестри - надписът "Не сте сами" върху българския трибагреник.

Само с общи усилия можем да се справяме с предизвикателствата пред ЕС, а случаят с българските медицински сестри в Либия ще бъде един вид изпитание как се справяме, посочи Пау.

Германското правителство и всички парламентарни групи в Бундестага имат пълно съгласие по въпроса за българските медицински сестри в Либия, каза Петра Пау.

Посещението ми е израз не само на доброто сътрудничество, но и на солидарност по този наистина много конкретен въпрос, отбеляза заместник-председателят на Бундестага.

Имаме съгласие, че Европейският съюз е правилният исторически отговор на предизвикателствата на 21-ви век, посочи още Петра Пау. Но този отговор още не е приключен, което личи от процесите, свързани с конституционния договор на Евросъюза, предизвикателствата за опазването на климата и обновяването на енергийната политика, добави тя. По думите й за гражданите си съюзът трябва да осигури повече прозрачност, демократичност и по-засилено социално измерение.