България връща за консултации посланика ни от Москва. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет във връзка с напрежението, възникнало през последните дни с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Оценявам реакцията на посланик Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас", посочи министър-председателят.

Посолството на Русия: Критиките към нашия посланик са неприемливи

"Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Ние държим на нашите институции. Подобно поведение е абсолютно недопустимо", добави Петков.

Той бе попитан и дали очаква вот на недоверие в парламента. "Сигурен съм, че различни опозиционни групи могат да се упражняват по темата, но не мисля, че поводът ще е точно този. Нашата коалиция стои здраво и посоката, в която вървим, е правилната. България се променя, институциите работят. Всички хора, които са се обогатявали с корупция, трябва в момента много да се страхуват от нас, защото за тяхно съжаления, сигналите за корупционни практики започнаха да валят, особено свързани с еврофондове. Времето работи в посока на изчистване на корупцията в България", каза още Петков.

България има ясна, откровена и силна позиция за войната в Украйна. Правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна извън военна помощ, отбеляза той.

Над 150 военослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. В момента говорим и с Италия. В тази кординация показваме една отвореност, една сила, заяви той. От министър Заков разбрах, че нашите военослужещи приветстват това да могат да тренират с техните колеги, които са едни от най-добрите в света.

Относно санкциите, които се налагат на Русия, Петков коментира, че те работят до голям степен, а мерките трябва да бъдат максимално асиметрични. Те трябва да имат голямо влияние върху Русия, без да имат голямо влияние върху страните, които ги правят. Не е хубаво щетата върху страните, които равят мерките, да е по-голяма от тази върху Русия. И даде пример - замразяването на резервите на централанта банка в Русия, според Петков е с точно такъв асиметричен ефект.

Петков коментира и действията на българската прокуратура. „Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура, и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни – едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, се вижда колко неефективна и неработеща е българската прокуратура и каквито и мили думи да се използват в Брюксел, тук имаме много ясно сравнение за действията им. За година и половина българската прокуратура не може дори да отвори досъдебно производство, а само за няколко дни са успели да направят това за министър Василев - двойният аршин, който те прилагат, е толкова абсурден. В единия случай имаме човек, който казва давам 60 млн. в торби в Министерството на финансите и го е заявил и пред българската, и пред европрокуратурата, тя просто (бел. българската прокуратура) се прави, че не го е чула. А в другият вариант бързат да направя досъдебно производство за нещо, което е абсурдно по някакъв сигнал на една от бензиностанциите, която вдигаше цените преди няколко седмици. Проблемът на българската прокуратура е, че този случай сега вече се гледа от две паралелни структури и те не могат да се скрият”.

Спецпрокуратурата потвърди разследването срещу Василев, Рашков незаконно получил информацията

Той бе помолен и да обясни какво има предвид под "мили думи, който са се използвали в Брюксел". "Миналият пък, когато бяхме в Брюксел заедно с г-н Гешев, той се опитваше да ги убеждава колко много работи,колко се спазват законите, как се е фокусирал вурху превенция на корупцията, как се плаши, че изпълнителната власт има влияние върху прокуратурата. А сега вече, според мен, ще трябва да се обяснява защо не иска да направи досъдебно производство, когато дори европейската прокуратура има ясни сведения. Когато се повдига досъдебно производство не се казва, че човек е виновен, а се казва - я да видим дали има повече информация. Можем ли да използваме скайп или друга връзка, за да говрим с човек, който казва, че е подкупвал министър на финансите с цел да подкупи министър-председател. Тази прокуратура игнорира този случай. Истината е, че когато има правителство, което иска да осветли корупционните практики в България, те няма да имат избор и въпрос на време е да се случи. Глупаво е да се прави някакъв тип атака върху членове на кабинета".

Петков коментира и участието на президента на САЩ Джо Байдън. „Много се радвам днес да чуя искането на Джо Байдън. Предполагам, че ще се говори да се засили състоянието на Източния фланг със съюзнически войски и това да бъде част от стратегията за показване, че Европа и НАТО са заедно, и че сигурността на всички ни е осигурена като работим заедно".