Пети сме в света по жертви на катастрофи
Пети сме в света по жертви на катастрофи / netinfo

България е на 25 място в света по брой на автомобили на 1000 души от населението и на пето място по брой загинали при катастрофи – 135 на един милион жители. Цифрите съобщи председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов по време на дискусия във Велико Търново. На нея автомобилните инструктори поискаха промени в Закона за движение по пътищата, които да намалят броя на жертвите.

Според инструкторите обучението на младите водачи у нас трябва да започва на 16 години, както е в Германия. На 17 години младежите могат да получат свидетелство за правоуправление, но до навършване на пълнолетие да шофират само с придружител. Същинската книжка водачите ще получават на 18 години с допълнителни условия. Само така според Йонко Иванов ще се намали смъртността при новите водачи, която в България е 25 процента.

Сред другите поискани промени в закона са въвеждане на две категории за водачи на мотоциклети, според мощността на машините и задължителен шестчасов курс на обучение за управление на АТV-четириколесни мотори.

Необходимо е още до теоретичното обучение за категория "М" да бъдат допускани и 15-годишни младежи, а не както до сега само 16-годишните. Мотивът за последната промяна е, че момчетата така или иначе карат мотопедите си без да са придобили свидетелства за управление и е по-добре поне да преминат лекционния курс.

Други новини от Велико Търново