Пет години затвор за бившия кмет на Видин
Пет години затвор за бившия кмет на Видин / БГНЕС, архив

Окръжният съд в Монтана осъди на пет години затвор ефективно бившия кмет на Видин Румен Видов по обвинение, че плащал пари за охрана на различни обекти във Видин на фирма, която не извършвала охрана и нямала наети работници. По същото дело са осъдени още двама души - управител и пълномощник на същата фирма.

Делото срещу Видов е разгледано от съда в Монтана, тъй като всички съдии от съда във Видин са си направили отвод по него.

Видов е признат за виновен за това, че по време на своето управление като кмет на Видин - от 11 ноември 2007 г. до 2 ноември 2011 г., е изплатил неправомерно от общинския бюджет на Видин 224 010 лева на фирмата "Марина интернешънъл" ЕООД - Видин, и натрупал още задължения към същата фирма за 123 800 лева. На въпросната фирма била възлагана охрана на много общински обекти във Видин и това е ставало, без процедури по Наредбата за малки обществени поръчки, както изисква законодателството.

Нови обвинения за присвояване срещу бившия кмет на Видин

След разпит на 63 свидетели съдът е установил, че по това време на въпросните обекти не имало охранители, а фирмата не е имала достатъчно наети хора да извършват денонощна охрана, както се посочва в сключените с общината договори.

Същата фирма не е охранявала нито един обект преди да започне мандатът на Румен Видов като кмет на Видин. В периода от ноември 2007 г. до ноември 2011 г. обаче тя получила големи суми от общинския бюджет, които се изплащали винаги редовно по нареждане на Румен Видов, независимо че има неизплатени задължения към доставчици на суровини и други.

По делото е осъдена също Милена Миланова - пълномощник на фирмата, и Кочо Кочев - управител. Присъдата на Миленова е четири и половина години затвор ефективно, а на Кочев - три години условно с четиригодишен изпитателен срок.

Миланова е призната за виновна за това, че за четири години е издала 196 фактури от името на фирмата, с които документира неверни обстоятелства по охрана на различни обекти.

Присъдата срещу Румен Видов, издадена от Окръжния съд в Монтана, не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. В момента срещу Румен Видов текат и други дела по обвинения за безстопанственост и ощетяване на общинския бюджет на Видин.