/ БТА
Атанас Пеканов също се включи на конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

Твърде дълго в България избягвахме трудните теми, климатичната криза е тема, от която дълго време сме странили. Това е типичен пример за пазарен провал, от който без сериозни интервенции нещата няма да се случат и няма да стигнем до правилното решение, каза заместник министър-председателят по управление на европейските средства.

Трябва да разберем притесненията на гражданите във въглищните региони за тяхното препитание и бъдеще, каза Пеканов. Нужни са ни компенсиращи механизми и инструменти, за да окажем подкрепа на хората, посочи той.

По думите на вицепрeмиера пандемията ни е дала възможност за премисляне на стратегията за бъдещето на глобално ниво. Смятам, че създаването на инструмента "Следващо поколение Европейски съюз" беше изключително решителна стъпка напред, за да не допуснем грешките от предишната икономическа криза. Тогава твърде дълго не направихме достатъчно да се възстановим и да направим икономиките си по-устойчиви, каза Пеканов.

Механизмът "Следващо поколение Европейски съюз", в рамките на който се развиват Плановете за възстановяване и устойчивост, е правилният подход за икономическо възстановяване, каза Пеканов. Доволен съм, че последните седмици успяхме да подобрим Плана за възстановяване и устойчивост и да го надградим с нови проекти в компонента декарбонизация. Тези проекти дават сигурност на хората, че ще активираме средства за социално-икономически мерки. През Плана за възстановяване и устойчивост можем да изградим нови производства и да създадем нови, устойчиви работни места с достойни доходи, каза Пеканов. С механизмите на Плана успяхме да повишим средства за изграждане на мощности с възобновяема енергия, добави той.

Успяхме да постигнем консенсус с хората, които се притесняват за своето бъдеще. С Фонда за справедлив преход, в който има 2,4 милиарда лева, ще можем да помогнем на хората във въглищните региони и да им създадем едно по-добро и по-зелено бъдеще, посочи Пеканов.

 
БТА