/ БТА
Такъв ще бъде 21 век - ще бъде век на предизвикателства, на нови компетенции, които трябва да придобиваме всеки един ден, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на кръгла маса в София на тема „Работа за младите, младите на работа“.

В глобален контекст пазарът на труда се променя с изключително голяма скорост, излизат технологични разработки и нововъдения, коментира той. Пеканов посочи, че с всеки изминал ден трябва да се работи младите хора да имат достъп до тези компетенции.

Не трябва да забравяме нещо, което ще бъде нужно на всички нас - умението да се учим цял живот, каза вицепремиерът.

Пеканов: Влизането в Шенген, еврозоната и ОИСР са приоритети

Хубавото е, че това значи, че всички ще бъдем завинаги младежи, защото винаги ще трябва да се учим, коментира той. По думите му такова ще е бъдещето и трябва да го разберем, за да адресираме правилните политики.

Вицепремиерът посочи, че при преработването на Националния план за възстановяване и устойчивост средствата за сектор „Образование“ са били завишени, засилено е финансирането на т.нар.

STEM кабинети и на редица реформи, които ще помагат особено в придобиването на умения с цифровите технологии и във висшето образование. Той добави, че са заложени средства за обновяване на инфраструктурата в училищата, строеж на нови детски градини и реформи за увеличаване на обхвата и качеството на предучилищното образование и ученето през целия живот, които, по думите му, ще бъдат ключови за бъдещето.
Теодора Цанева, БТА