Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София.

По думите му корупцията, особено по високите етажи на властта, може да оказва влияние на политиките на държавно ниво и оттам на икономическия растеж. Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

Според него, за да може да се подобрят условията в България, държавата, бизнесът и гражданското общество трябва да се обединят.

Вицепремиерът отчете, че в Плана за възстановяване и устойчивост са включени антикорупционни мерки, като подобряване отчетността на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в областта на обществените поръчки.

Европрокуратурата води 143 разследвания за измами за близо 500 млн. евро у нас

Атанас Пеканов посочи, че мерките, залегнали в плана за възстановяване, едва ли ще решат проблемите, но ще дадат ясна посока и сигнал за това, че държавата противостои и се бори с корупцията, че подобрява съдебната система.

Вицепремиерът е категоричен, че отговорността на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Попитан къде е най-големият проблем, що се отнася до корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че „има много неща, които да се поправят по отношение на законите в България, за да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, как се разходват средствата и да може да си върши работата цялата съдебната система“.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният срок за приемане на законодателните промени от Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим следващото плащане, вицепремиерът Атанас Пеканов каза „Възможно най-бързо това трябва да се случи“.

Той обясни, че следващото искане за плащане може да бъде направено, когато България приеме оставащите закони по второто плащане. И припомни, че остават около 12 закона, които предвиждат 17 промени в различни нормативни актове.
Константин Костов/БТА