Отсяват шарлатаните от истинските лечители с готвени промени в Закона за здравето
Отсяват шарлатаните от истинските лечители с готвени промени в Закона за здравето / sxc.hu

Комисия, съставена със заповед на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, е подготвила изменения и допълнения в Закона за здравето, в глава 6, касаещи приложението на нетрадиционната или алтернативна медицина, с които се цели да се отсеят шарлатаните от истинските лечители. Това съобщи за БТА Зофия Шчербак, лечител и председател на Сдружението на природолечителите в България. Тя е участник в подготвяните промени наред с представители на Българския лекарски съюз, националните пациентски организации, преподаватели от УНСС, юристи, хомеопати и др.

Според Зофия Шчербак целта на измененията е в Закона за здравето да има ясни критерии кой може да лекува и кой не може да лекува с методите на нетрадиционната медицина и за това да има контрол от страна на здравното министерство.

"Досега съществуващите липси в Закона за здравето, приет през 2005 г., дадоха възможности за разширяването и развитието на шарлатанството в България. Законът беше непълен, нямаше наредба за алтернативната медицина и много недобросъвестни хора, представящи се за лечители, се възползваха от тези вратички в здравното законодателство. Няма да припомням постоянните случаи, изнасяни в медиите, че един шарлатанин прибрал стотици хиляди левове от болни пациенти, че друг шарлатанин вместо да излекува, е навредил на болни хора и т.н. В тези случаи здравното министерство не можеше да вземе отношение, защото нямаше законова основа за това и тогава пряко се намесваше МВР", казва лечителката.

Според нея дарбата на лечителите трябва да бъде използвана за благото на хората, защото в много случаи, когато класическата медицина не може да помогне, много пациенти се повлияват от методите на алтернативната медицина. В Европа отдавна има вариант пациентът да избира между методите на лечение на класическата или алтернативна медицина, но в България това не е заложено.Тук се прилага изключително класическата медицина, а шарлатанството при лечението на хората вирее изключително добре при липсата на правила и закони, категорична е Шчербак.