Отмениха присъдите на полицаите, обвинени за смъртта на Чората
Отмениха присъдите на полицаите, обвинени за смъртта на Чората / netinfo
Военно-апелативният съд отмени присъдата на петимата полицаи от Благоевград за смъртта на Ангел Димитров-Чората и върна делото за разглеждане отново на първа инстанция на Софийския окръжен военен съд.

Като причина в мотивите на съда се сочи фактът, че в съдебния състав на първа инстанция е участвал съдия, който е бил предубеден. Още на заседанието на Военно-апелативния съд на 21 януари тази година стана ясно, че защитата е поискала връщане на делото поради съществено процесуално нарушение: на съдебна фаза е било преквалифицирано обвинението към полицаите от непредумишлено в умишлено убийство на Чората, след като е бил даден ход на делото по същество, а съдията не си е направил отвод.

Така Софийският окръжен военен съд на първа инстанция на 9 ноември 2007 г. призна за виновни петимата полицаи от Благоевград. Майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години затвор, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски получиха по 18 години затвор. Те бяха осъдени да заплатят и близо 180 000 лева на близките на Ангел Димитров-Чората, както и разноските по делото.