Проверяват сигнал за отказана спешна помощ на жена в безпомощно състояние в Плевен. Става дума за 80-годишна онкоболна жена. В нощта срещу 2 май е паднала тежко в дома си. Тя почти колабирала в ръцете на близките си, които не са успели да я вдигнат.  Те разказват, че са извикали „Спешна помощ”, като дошлите на място медици заявили, че вероятно става дума за счупване и нищо не могат да направят, защото това не е спешен случай, предаде NOVA.

„На 1 срещу 2-ри май в 3:30 часа през нощта подадох сигнал в „Спешна помощ”. Минути по-рано намерих майка ми в безпомощно състояние. Опитах да я вдигна сама – не успях. Извиках и брат ми и след няколко опита - и двамата не успяхме да я вдигнем. Същевременно майка ми изпадна в шоково състояние”, разказва Поля Тодорова, дъщеря на пострадалата.

По думите ѝ отношението, което срещнала при обаждането си на спешния телефон, било доста арогантно.

„След получения сигнал наш екип се отзова на адреса. След прегледа установих, че вероятно се касае за някакво счупване”, заяви д-р Валери Цветков , ЦСМП – Плевен. Той обяснил, че трябва да се направи снимка на тазобедрена става и трябва консултация с ортопед.

„По принцип счупването не е спешно състояние. То търпи отлагане във времето”, посочва медикът и допълни: „На практика обезболихме пострадалата – направихме й мускулна инжекция с аналагин, за да може да подейства по-бързо”.  Той подчерта, че по негова преценка пострадалата е била оставена вкъщи, за да може на следващия ден, по светло, да се изясни по-добре ситуацията.

Потърпевшите все още не са подали жалба.
NOVA