От векове лидерите имат потребност да всяват страх у хората
От векове лидерите имат потребност да всяват страх у хората / ThinkStock/Getty Images, Дарик радио
До какво може да доведе всяването на страх у хората?
91987
До какво може да доведе всяването на страх у хората?
  • До какво може да доведе всяването на страх у хората?

Всяването на страх и усещане за паника в обществото може да доведе до психични разстройства. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров.

Честите предупреждения за настъпваща криза - заради метеорологичната обстановка в последните дни, могат да се отразят негативно на по-слаби психики, както и на децата, предупреждават специалистите.

От векове лидерите имат потребност да всяват страх у хората
netinfo

По думите му когато пред обществото се представя чувствителността към проблемите, това обикновено е признак за копнеж да бъдеш оценен като ефикасен и адекватен.

„От гледната точка на аудиторията, която бива заливана с плашеща информация - била тя за международни терористични актове, катаклизми или местни ситуации - по един начин, който не насочва към действие, а насочва само към афективна фиксация на проблемността и на моменти върху неадекватността и безпомощността. От хилядолетие, не само в България, но в цял свят, управляващите винаги са имали потребност, нещо което се обяснява много добре от известната в социалната психология Теория за управление на ужаса - когато в хората се поражда и се поддържа високо ниво на тревожност за това, че има заплахи, че има рискове, че има ситуации, които застрашават ежедневието, бита, усещането и ценностите на хората за живота им. Обикновено това води до една повишена управляемост или готовност да се следват лидерите, статуквото и нормите, които се подкрепят в момента на това статукво на тази конюнктура. Без да го осъзнават, разбира се, много и медии, и ръководители нагнетяват този ужас, тази екзистенциална несигурност с цел да демонстрират своята адекватна позиция или готовност да решават проблеми по начин, по който е очакван от хората", обясни още д-р Пламен Димитров.