/ DarikNews.bg
Лидерът на АБВ Румен Петков обвини управляващите в бездействие и мълчание за спорните въпроси за историята ни със Северна Македония. Той поиска от властта институционална позиция по въпроса, тъй като в противен случай всичко е за сметка на нашата национална идентичност.

"Преди 3 години със специална декларация до премиера, Народното събрание и президента, поискахме ясен мандат на българските участници в съвместната комисия, както и институционален контрол на работата на комисията, така че да се гарантира обществения интерес и националната сигурност, защото посегателствата на нашите съседи, като се започне от Гоце Делчев, Яне Сандански и се стигне до Илинденско - Преображенското въстание, не спират", посочи Румен Петков на пресконференция на партията.

Заев: Отивам при Борисов, ние сме приятелски държави

По думите му е "втрещяващо мълчанието" на управляващите по повод "взривната вълна, свързана с македонския език".

"Нито в ООН, нито в ЕС има белгийски и австриийски език, това са неща нормално възприети от държавите и гражданите. Считаме, че много категорично трябва да се каже, че основата, върху която се разивва езикът на нашите съседи, е българският език. Всичко друго е за сметка на нашата национална идентичност, на ключови събития от миналия и по-миналия век“, посочи Петков.

Президентът: Охраната на въздушното пространство на Северна Македония е наш дълг

Той каза, че ще изпрати до страните членки на ЕС книгата "Илинденско - Преображенско въстание 1903“, в която са публикувани докладите на посланиците на много държави, отразявали Въстанието.

"В тази книга са докладите на техните посланици. Днес да не ни обясняват как да мълчим, а да бъдат последователни в своята политика. Искаме обективна оценка на историята, всичко останало е смачкване на България. Като си мълчим, показваме, че Скопие казва на София каква да бъде позицията ни. Утре мълчейки си, ще се сложи табелата македонски език без обяснения, в другиден ще ни обяснят, че Яне Сандански е македонец, и на третия ден ще ни обяснят, че Община Сандански принадлежи на Северна Македония. Въпрос на дни са териториалните претенции", отсече Румен Петков.

Борисов: Успяхме да привлечем вниманието към Балканите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той критикува, че България не е лидер на Балканите, като даде пример с подписания договор между Сърбия и Гърция за стратегическо партньоорство.

"България трябва ясно да заяви, че историята е такава, каквато е, и никой няма право да я пренаписва. Ние ги подкрепяме, а те си вземат от нас, каквото си искат", продължи Петков.

От партията обвиниха управляващите също, че мълчат за бъдещите последствия от Брекзит и призоваха да се създаде щаб във външното министерство, който да се заеме с тези въпроси.