От 25 000 до 150 000 евро варирала техниката за частно подслушване
От 25 000 до 150 000 евро варирала техниката за частно подслушване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От 25 000 до 150 000 евро варирала техниката за частно подслушване
63066
От 25 000 до 150 000 евро варирала техниката за частно подслушване
Преди 1989-а СРС-тата не надхвърляха 2000 годишно
  • От 25 000 до 150 000 евро варирала техниката за частно подслушване
  • Преди 1989-а СРС-тата не надхвърляха 2000 годишно

Незаконно подслушване на политици и бизнесмени, за което лидерът на БСП внесе сигнал в прокуратурата, би могло да бъде дело по-скоро на частна нелегална структура. Тезата е на бившият секретар на МВР Николай Радулов. В интервю за Дарик експертът по национална сигурност коментира, че няма логика подобно подслушване да бъде поръчвано от Цветан Цветанов извън МВР. По думите на Николай Радулов цената на техниката за частно подслушване варира от 25 000 до 150 000 евро.

„Тук определено става дума за незаконно подслушване, а не за специални разузнавателни средства", смята експертът, като подчертава, че разликата е голяма. „Няма логика това да се извършва извън МВР, тоест няма логика да се прави незаконно подслушване, тъй като целият механизъм на законното подслушване, на СРС са били в ръцете на Цветанов. От тази гледна точка ми изглежда недействително цялото изложение. От друга страна пък, има частни структури, които се занимават с незаконно проследяване, незаконно наблюдение, включително незаконно подслушване", коментира Радулов, допълвайки, че „частното ГДБОП" e символ".

„Поначало появяването на такива организации е съвсем естествено, защото щом има частен капитал, той обезпечава своята сигурност. Въпросът е, че те излизат от сферата на икономическия контрашпионаж и започват да се занимават с политически казуси и да получават политически поръчки. В продължение на 20 години излязоха навън хора от специалните служби и може би в момента са толкова, колкото и специалните служби", коментира експертът.

По неговото мнение оборудването не е толкова скъпо и има цели магазини, които продават какво ли не, напомни той. Според него има възможност да се купи техника за подслушване на мобилни телефони, като в зависимост от качеството си - дали може да подслушва 3 или 33 телефона - е с различни цени: от 25 000 до 150 000 евро.

Според него в случая, за който лидерът на социалистите Сергей Станишев извести прокуратурата, се касае именно за подслушване от частна, нелегална структура.

Николай Радулов не е оптимист, че проверката на прокуратурата по сигнала за незаконно подслушване ще доведе до конкретни разкрития. Според него обаче хубавото на сигнала е, че поне прокуратурата може да направи опит за контрол при прилагането на СРС-тата, особено при отсъствието на действащ парламент в момента. Той обаче е убеден, че трябва да бъде направена Национална агенция за специалните разузнавателни средства към Министерски съвет, за да спрат съмненията за злоупотреба с подслушването като способ на разследване:

За миналата година приложените от МВР СРС-та се колебаят между 20 000 и 30 000, каза Радулов. „Освен това имаме искания за трафични данни към 70 000 и още толкова взети без такова искане по закона за МВР", каза той. По думите му преди 1989 година СРС-тата въобще, не само подслушванията не са надхвърляли 2000 годишно, въпреки твърденията, че всички са били подслушвани тотално.

Има пет специални служби в страната, които имат право и използват СРС-та, каза Радулов. По думите му това прави неясен общия обем и затруднява контрола. Специалистът предлага да се направи агенция към Министерския съвет, в нея да влязат всички тези служби и да има строг ред на контакти между другите служби и агенцията. По мнението на експерта именно това е подходът да се осигури контрол.