Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево
Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево
64618
Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево
  • Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево

18 години лишаване от свобода общо получиха убийците на 22 годишния Павел Христов от Севлиево.

На 12 години лишаване от свобода е осъден 22-годишен мъж, а непълнолетният по време на престъплението младеж, на 6 години затвор. Днес петчленен състав на Габровски окръжен съд с председател Минкова обяви присъдите.

Двамата подсъдими бяха признати за виновни в това, че след полунощ на 29 септември 2011 г., в гора в землището на севлиевското село Боаза, умишлено умъртвили Павел Христов от Севлиево, "по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост".

Чрез нанасяне на удари с чук в главата. Според съдия Минкова, въпреки че единият от извършителите е бил непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

22-годишният Павел Христов изчезнал след купон в дома си в Севлиево. Около две седмици по-късно е обявен за издирване. Разпитани са около 20 души от близкия кръг на изчезналия, били вечерта с него. Постепенно броят на заподозрените се стеснява. Двамата обвиняеми проявяват признаци на виновно поведение, което насочва криминалистите към тях. След 10-часов разпит във вторник те правят пълни самопризнания. Разказват, че Павел ги дразнел и ставал агресивен като си пийнел.

Затова предварително се наговорили да го убият. Вечерта след купона го примамили с обещанието, че ще търсят имане в севлиевското село Боаза, качили се в автомобила на Петър и потеглили, обяснява началникът на сектор "Криминална полиция" Борислав Бончев.

На 50 метра от селото спрели и го пребили с предварително взет за целта чук. След това го залели с бензин и опитали да го запалят, но неуспешно. На връщане изхвърлили чука и телефона на жертвата. Когато се прибрал в дома си, Петър разказал на баща си за извършеното убийство, който след няколко дни отишъл и преместил трупа в дере, затрупал го с клони и дървета. Едва вчера той признал на криминалистите къде е заровил тялото.

След претърсване на района са открити части от трупа, от дрехите, вещи и чукът. Извършителите са задържани за 72 часа, като ще се иска постоянна мярка „задържане под стража". Двамата са от добри семейства, не са криминално проявени, по-малкият е спортист.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Пред съдебния състав подсъдимите
заявиха, че се признават за виновни по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изразиха съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на двамата подсъдими и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство.

Други новини от Габрово