Остава бедственото положение в Сливница и Бойница
Остава бедственото положение в Сливница и Бойница / снимка: Impact Press Group

Продължава обявеното бедствено положение в община Сливница, област София и община Бойница, област Видин. Поради снегонавявания са затворени пътищата между селата Братушково - Радуловци и Алдомировци - Радуловци, съобщиха от МВР.

Остава тежка обстановката в Хасковска и Видинска област. Създадена е организация за доставка на храни и лекарства за хората в изолираните населени места. От 9 часа административни структури ще обслужват и координират дейностите по отстраняване на последиците от бедствието на територията на Хасковска област. Дейността им ще се ръководи от зам. - областния управител на Хасковска област и ще функционира до окончателното отстраняване на последиците от бедствието в района.

Продължават възстановителните дейности в с. Бисер и кв. Гебран. Продължава работата по ремонта на дигата в Свиленград. Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Няма преливащи язовири от каскада "Арда". Продължава извършването на проверки за установяване на фактическото състояние на язовирите, както и контролираното изпускане на Доситеево, Тракиец и Огняново.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени и заледени, обработват се и се опесъчават.

На АМ "Тракия" пътната настилка е суха. Тунел "Траянови врата" в дясната тръба (София - Пловдив) няма осветление поради повреда в ел. инсталацията. Има въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч. Поради извършване на ремонтни дейности от пътен възел Церово до пътен възел Гелеменово е въведено ограничение до 100 км/ч в двете платна.

В участъка Батак - Доспат е разрешено движението само за леки автомобили с вериги.

Забранено движението на товарни МПС по пътя Брацигово - Равногор, а товарните да се движат без ремаркета и полуремаркета. Всички МПС с вериги по пътищата Велинград - Сърница - Бърдуче, Белово - Юндола, Ракитово - Цигов Чарк.

Отпада ограничението през прохода Превала всички моторни превозни средства да се движат с вериги. Остава изискването товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета.

В област Видин обстановката остава тежка заради обилните снеговалежи. Без достъп са селата - Вьрбовчец, Яньовец, Големаново, Извор Махала, Подгоре, Коста Перчово, Медешевци, Бояново, Бранковци, Милчина лъка. Затворени за движение са пътищата - местността Церова вода - с. Раковица, с. Киреево-с. Раковица, и с. Буковец - местността Церова вода. Поради силни снегонавявания са блокирани и пътните отклонения към селата в община Видин - Гайтанци, Ивановци, Жеглица и Въртоп, а в община Кула от отклонението на главен път II-14 към селата Цар Петрово, Тополовец и Каленик.

Възстановено е преминаването през ГКПП - Ферибот Видин - Калафат, ГКПП Брегово и ГКПП Връшка чука. Достъпът до затвора -Белене продължава да се осъществява посредством кораб на затвора. В София област пътищата между селата Братушково - Радуловци, и Алдомировци - Радуловци, са затворени поради снегонавявания. Няма населени места без електрозахранване.

Възстановено е движението по пътя Асеновград Нареченски бани, съобщиха от полицията в Смолян. Около 50 кубика скална маса се бе свлякла на пътното платно и затрудни движението за около два часа. Разчистването продължава. Пътят е обезопасен и вече моторни превозни средства могат да се движат и в двете посоки.