Осама Башир: Абсурд е да се твърди, че ислямисти ще вземат властта след падането на Асад
Осама Башир: Абсурд е да се твърди, че ислямисти ще вземат властта след падането на Асад / снимка: Gulliver/Getty Images
Осама Башир: Абсурд е да се твърди, че ислямисти ще вземат властта след падането на Асад
66207
Осама Башир: Абсурд е да се твърди, че ислямисти ще вземат властта след падането на Асад
  • Осама Башир: Абсурд е да се твърди, че ислямисти ще вземат властта след падането на Асад

Абсурдно е да се твърди, че ислямистите могат да вземат властта в Сирия след като падне режимът на Башар Асад, това коментира в интервю за Дарик Осама Башир - официален говорител на Сирийската свободна армия за България. По думите му представителите на ислямистки организации са около 12 000 до 15 000 души - твърде малък брой на фона на Сирийската свободна армия, затова според Осама Башир те щели да предадат оръжията си веднага след свалянето на режима.

„От две години и половина очакваме намеса от другите държави, за да спрат кръвопролитията. Добре дошъл е всеки, който идва да помага. Ако има удар, ще помогне на Свободната армия да свали режима по-бързо и е добре дошло за страната, независимо откъде е ударът - САЩ, Франция, Англия", каза още Башир.

Той добави, че не може да си обясни защо хората са притеснени, че Америка ще удари Сирия: „Русия две години дават оръжия на Башар Асад и никой не казва нищо - самолети, ракети, танкове, които ги използват срещу народа. Над 4 милиона са бежанците, над 100 000 са жертвите, стотици хиляди са ранени, 240 000 са по затворите".

По думите му Сирия не може да падне като другите арабски държави: „Сирия е с различна религия. Първият министър-председател на Сирия е християнин. Абсурд е ислямистите да вземат властта. Те нямат политически лидер. Ислямистите нямат място в Сирия, след като падне Башар Асад".

Преди година Осама Башир призова българските власти за това бежанците от Сирия да бъдат настанявани на едно място, предлагайки за пример обезлюдени села в Странджа.

Сега Башир отново коментира, че е добре търсещите убежище в България да бъдат разполагани заедно, а не пръскани в различни региони на страната. „Не говорим за вълна като в Турция - едва ли повече от 7000-8000 души може да потърсят убежище в България, но е добре те да бъдат настанени на две-три места. Така ще е по-лесно и за държавата и за организацията", обясни Осама Башир.