/ Thinkstock/Getty Images
Тежки санкции срещу незаконната продажба, транспортиране и съхранение на нефтени продукти приеха депутатите с гласуването на окончателните промени в закона за горивата.

Новите текстове имат за цел изсветляване на сектора и борбата с контрабандата.

ГДБОП с удар по незаконната търговия с горива в Бургас (СНИМКИ)

Промените предвиждат запечатване за 2 години на бензиностанции и складове, ако продават горива в нарушение на закона, а цистерните, които ги превозват, ще бъдат спирани от движение за 1 календарна година.

Санкциите за продажба на безакцизни горива скачат драстично. Глоба от 10 000 до 100 000 лева заплашва всеки, който наруши законът. Ако нарушителят е юридическо лице, имуществената санкция става двойна – от 20 000 до 200 000 лева.

Изтеглиха над 13 000 литра некачествени горива от пазара

Остава разрешението тежките машини от селското стопанство или минодобивната индустрия да бъдат зареждани от цистерни, въпреки че първоначалният вариант на законопроекта предвиждаше това да става само на бензиностанции.

Първоначалният вариант на законопроекта пък скара търговците на пропан-бутан. В него бе заложено изискването те да притежават минимум 10 000 бутилки, но за да тушира недоволството управляващите ги редуцираха до 1 000.

Правителството одобри промени в Закона за горивата

Преди днешното гласуване пред парламента се събраха представители на малките играчи в бранша, които подкрепиха закона и изразиха задоволството си от отпадането на „непреодолимите уставни капитали и банкови гаранции“, въведени при първоначалния вариант.