Около 45% от учителите в училище са претърпели насилие
Около 45% от учителите в училище са претърпели насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 45% от учителите в училище са претърпели насилие
80390
Около 45% от учителите в училище са претърпели насилие
  • Около 45% от учителите в училище са претърпели насилие

45 на сто от учителите в училищата са подложени на тормоз от страна на учениците и родителите. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя посочи още, че процентът на преподаватели в детските градини, които търпят психическо насилие от страна на родители е още по-голям - 65%.

Осмокласничка наби учителя си заради двойка

Такева посочи, че в страната ни е трудно ученици да бъдат изключвани или премествани от училище заради насилие.

„Ако трябва да цитирам какво прави Холандия, тя кани родителя и ученика и казва „Вие не искате да учите в нашето училище, не уважавате не само по-възрастните, вашите преподаватели, моля търсете си друго училище, където ще се чувствате по-комфортно. Но при нас делегирания бюджет не позволява това”, обясни Такева.

И родителите да уважават учителите, препоръчват законови текстове

На въпрос увеличават ли се случаите на нервни и психични проблеми сред учителите заради насилието и стреса в училище, Янка Такева обясни, че в Наредба 5 са регламентирани професионалните заболявания при учителите и те са защитени от закона.

Депутатите от образователната комисия гласуваха вчера единодушно на второ четене промените в Закона за предучилищното и училищно образование. Едно от допълненията предвижда освен учениците, и родителите да уважават учителите.