Около 100 камиона с превозвачи протестираха край Казичене
Около 100 камиона с превозвачи протестираха край Казичене / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Около 100 камиона с превозвачи се събраха на околовръстен път при село Казичене в знак на протест срещу високите цени на горивата и проблемите в автомобилния бранш. Те изпълниха нарежданията на Столична община и не нарушиха реда в София. Шофьорите обявиха, че повечето фирми ще фалират, ако спешно не се намалят акцизите върху горивата и не се спре регистрирането на нови фирми. Протестиращите са категорични, че правителството не е взело никакви мерки, за да намали напрежението в бранша.

Вече 12-ти ден шофьорите на товарни автомобили повтарят по време на протеста исканията си за компенсация срещу скъпото дизелово гориво и плашат с фалити на фирмите. На Околовръстния път десетки камиони отново се наредиха в колона с призива са бъдат чути от институциите.

Основните искания на излезлите на протест превозвачи остават същите – връщане на процент от акциза и обявяване криза на пазара. В момента акцизът върху дизела у нас е с 32 ст. по-висок от минималния, който изисква Европейският съюз, съобщи Димитър Николов – съпредседател на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

„Това, което разбираме, е, че има доста автомобили, спрени на Черната котка от КАТ и не им дават възможност да се присъденият към протеста”, казаха по-рано през деня протестиращите. Полицаите, охраняващи протеста, отрекоха да са пречили камиони да се включат в демонстрацията. Превозвачите се заканиха, че протестите ще продължат и следващата седмица, ако правителството не изпълни исканията им.