/ БГНЕС
Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от днес – 10 април във връзка с подадена от нея оставка.

Росен Желязков обяви, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което заявява, че подава оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност, посочи Желязков. Той цитира писмото, в което Ковачева заявява, че депозира оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ.

Желязков обясни, че съгласно разпоредбите от Закона за омбудсмана правомощията на омбудсмана се прекратяват предсрочно при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се обявява от председателя на Народното събрание пред депутатите.

На 24 януари Диана Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с деветгодишен мандат.

На 27 март Народното събрание обяви за прекратени и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова във връзка с подадена от нея оставка.

Какво следва 

В случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване.

По закон омбудсманът се избира от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

За омбудсман се избира български гражданин с висше образование, който притежава високи морални качества, доказан опит в сферата на правата на човека и отговаря на условията за избор на народен представител.

Предложение за избор на омбудсман могат да правят народните представители, парламентарните групи и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова/БТА