Мощната гръмотевична буря в София бе необичайна за края на септември. Това обясни пред NOVA климатологът Симеон Матев.  

„Снощи през страната премина атмосферно смущение, което доведе до интензивни валежи. Необичайното е, че в края на септември, когато бурите затихват, имахме толкова силна електрична дейност. Атмосферата предложи подходящи условия за образуване на такива облаци. Това не е често явление. Случва се веднъж на няколко години. Например, във Варна няма да забравят 27-28 септември през 2004 г., когато там падна градушка с размер на топка за тенис”, обясни той. И допълни, че се намираме в края на гръмотевичния сезон. По думите му през последните години, обаче, подобни явления се случват дори през зимата.

В края на седмицата предстоят нови бури. В неделя и понеделник се очакват значителни валежи, гражданите да са с изострено внимание. Това заяви за "Твоят ден" Красимир Стоев, синоптик от НИМХ.

"Балканският полуостров попадна в предната част на зона с циклонално ниско налягане с пренос от югозапад и баричен градиент, а заради него имаше усилване на вятъра. Образуваха се мощни купесто-дъждовни облаци", обобщи той. 

Климатологът Симеон Матев даде съвети какво да не правим по време на гръмотевични бури.

„Когато сме навън, не бива да стоим под дървета. Трябва да си изключим телефоните, да не държим чадър. Ако сте група от хора, се отдалечете един от друг, не заставайте до животни. Има много случаи, в които овчари стават жертва на мълнии, защото стоят до стадото. Ако сме вкъщи, не трябва да стоим до прозорци, контакти. Добре е всички електроуреди да бъдат изключени”, поясни той.

Експертът по защита срещу мълнии Радослав Калчев обясни пазят ли гръмоотводите сградите.

„На всички нови блокове се монтират системи за мълниезащита. Въпросът е какво е тяхното качество. Повечето стари панелни сгради са с тотално унищожени системи. Причината е че се извършват ремонти на покривите и след това не се възстановяват системите”,  каза той.
 
nova.bg