/ DarikNews.bg
7000 спешни медици ще преминат 5-дневно обучение, за да опреснят знанията си, да надградят уменията си и да им бъде показано най-новото в медицината.

Днес здравният министър Кирил Ананиев присъства на стартирането на обученията на персонала от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), който е изцяло финансиран с европейски средства.

Лекарите ще бъдат обучавани по най-съвременните програми, а лекторите ще бъдат специалисти от „Пирогов“, както и от други водещи болници.

„Програмите са направени по европейски стандарти от наши водещи медици, които преподават, и не само в България. Базата е снабдена с най-модерна техника, с високотехнологични манекени – 28 на брой. Ще използваме и останали 41 от старата програма ПУЛСС. Всички терапевтични алгоритми и всичко необходимо е налице“, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването.

По думите му правителството предприема мерки за обучение, за създаване на по-благоприятна среда за работа, както и увеличаване на заплатите на медиците в Спешната помощ, докато те бъдат удвоени.

Кирил Ананиев обучения Спешна помощ
DarikNews.bg



Ананиев посочи, че до 2021 г. всички линейки ще бъдат подновени и ще бъдат с високотехнологична апаратура.

От своя страна зам.-директорът на „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски обясни, че целта на обучението е да се опреснят и стандартизират знанията на медиците.

„Това са хората, които трябва да бъдат много добре обучени – те са изложени на изключителен стрес, често трябав да реагират бързо, без предварителна информация. Целта е да ги подготвим още по-добре за основните ситуации – става дума за хирургия, кардиология, неврология... Накрая да имат стандартизирани високи познания за острите ситуации. Има постоянна оценка на познанията на обучаващите, ще има входно и изходно ниво“, разкри още Габровски.

Кирил Ананиев обучения Спешна помощ
DarikNews.bg