Интервю на Кирил Вълчев със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Годината на Дарик
91733
Интервю на Кирил Вълчев със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Годината на Дарик
  • Интервю на Кирил Вълчев със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Годината на Дарик

ГЕРБ ще проведе среща и много сериозни разговори в първия ден на новата седмица, каза зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в интервю в "Годината" на Дарик в отговор на въпрос ще подкрепи ли най-голямата парламентарна група създаване на ново правителство с мандата на РБ.

Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напредq каза Цветанов.

На въпрос дали Бойко Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал. При връчването на първия мандат на ГЕРБ като най-многочислена парламентарна група в 43-ото НС, той бе върнат, напомни Цветанов.

Борисов не е склонен да приеме премиерския пост във формат с мандат на друга политическа формация, каза вторият човек в ГЕРБ.

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

На въпрос дали стои като вариант друг политик от партията на Борисов да състави правителство с мандата на реформаторите, Цветанов посочи, че към настоящия момент такъв вариант не е обсъждан. Персонални имена не са коментирани, каза още Цветанов. "Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

"Единственото, което правим като неформални разговори и това, което правим в нашата политическа формация, е действително по теми, които се поставиха като основни за бъдещо правителство, да дадем съответните насоки. ГЕРБ би подкрепил кабинет, който ще прави политики, които са правени до сега в двегодишния период и да дадем трайната тенденция за увеличаване на икономическия ръст в страната", каза Цветанов.

До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила експертно или политическо правителство, той коментира, че политическото има по-голяма тежест, защото се знае кой носи отговорност.

"В тази ситуация, в която се намираме днес, трябва да се стараем да отговорим на очакванията на хората - имаше проведен референдум, над 2.5 млн. българи дадоха гласа си за промяна на избирателната система и в момента това, което ще направим, ако има съставяне на кабинет в 43-тия парламент, да продължи основната си дейност парламентът по изборното законодателство и всички секторни политики, които се нуждаят от законодателна промяна", каза Цветанов.

Как ще се развие политическата ситуация, ще стане ясно преди Коледа, прогнозира Плевнелиев

Трябва да се носи политическа отговорност и трябва да се носи от партиите, които стоят зад даден кабинет, защото не може да прехвърляме отговорност на един човек, независимо кой е той и да се крием зад него.