Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат
Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат
91732
Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат
  • Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

Румен Радев е политик на годината, призна в ефира на Дарик радио премиерът в оставка Бойко Борисов. В предаването „Годината" пред водещия Кирил Вълчев той отхвърли възможността да състави ново правителство с мандата на Реформаторския блок, нито да дава кадри за такъв кабинет.

Политик на 2016 г. е Румен Радев

Ние сме го казали още първия ден, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат и което считам за нормално е всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическата отговорност. Считам, че в целия свободен демократичен свят политическите лидери са тези, които носят политическата отговорност.

До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

На въпрос дали ще приеме да бъде служебен премиер, Борисов отговори: „Не ми е интересно да си го мисля".

Според Бойко Борисов след загубата на президентските избори в ГЕРБ не стои въпросът за лидерския пост, имало поне 10 души, които можело да го заместят, но още им било рано.

Не е обсъждан вариант политик от ГЕРБ да състави кабинет с мандат на РБ

Той обяви намерението си да спечели предсрочните избори и да управлява страната: „Българите малко мислим на другия ден, защото и аз съм такъв - много често се подавам на емоциите. Отсега ще си поръчам бронирана „Лада Нива", да я има, да е готова, защото знам, че по-подготвен от мен и ГЕРБ да управлява няма. Каква ще е конфигурацията, какво ще стане след това, нека народът да решава. Ние ще си седим и ще чакаме, ако народът поиска, покаже, че има нужда от нас, ще се върнем".

Борисов не отчете като грешка смяната на Ирина Бокова като българския кандидат за генерален секретар на ООН. По думите му така е станало, че България е имала две силни кандидатури.

За Бойко Борисов думата на 2017 година е мир: „Моля се единствено и само за мир".