/ Gulliver/Getty Images
Общопрактикуващите лекари сигнализират в писмо за проблеми в работата си. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които са получили десетки сигнали от колегите им в страната. Писмото е изпратено до министъра на здравеопазването, до ръководителя на Националния оперативен щаб, до Българския лекарски съюз.

Един от основните проблеми е липсата на осигуряване на каквито и да било лични предпазни средства. Общопрактикуващите лекари изразяват тревогата си, че купуват защитни средства на спекулативни цени, както и че не винаги е ясен произходът на дезинфектантите и маските.

Качеството на осигурените от Министерството на здравеопазването 8000 защитни маски е ниско, подчертават лекарите и посочват, че ластиците на маските не са зашити, а са залепени, разлепват се бързо, което ги прави негодни за употреба, както и че липсва възможност за фиксация на маската.

Липсата на последователност в заповедите, издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и трудната комуникация с регионалните здравни инспекции, с тел. 112 и със "Спешна помощ" при съмнителен за COVID-19 пациент, са други трудности, за които споделят личните лекари.

Информацията, която личните лекари получават от регионалните здравни инспекции за пристигащите от чужбина се забавя, допълват още лекарите и посочват, че има не малко случаи, в които пристигащи от чужбина посещават кабинетите им.