Обмислят сливане на спешните центрове в София град и област
Обмислят сливане на спешните центрове в София град и област / снимка: БГНЕС, архив
Обмислят сливане на спешните центове в София град и област
81369
Обмислят сливане на спешните центове в София град и област
  • Обмислят сливане на спешните центове в София град и област

Спешната помощ в столицата и тази в цяла софийска област да се слеят в едно. Това предвижда предложение на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов към премиера Бойко Борисов.

В проект на постановление на Министерски съвет, публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, се предлага центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град да се слеят в един. Министърът отчита дублиране на медицински и административен персонал в спешните екипи.

Здравният министър д-р Петър Москов мотивира сливането с факта, че във всички области на страната спешните центрове покриват границите на съответните областни администрации.

Единствено спешните центрове в София-град и София-област правят изключение. В столицата и областта има формалното спазване на общия принцип, пише в мотивите си здравния министър.

Д-р Москов посочва, че има формиран един център с мобилни екипи, обслужващи само столицата и един център, които разполага само с изнесени периферни, разположени в градовете Сливница, Костинброд, Годеч, Своге, Пирдоп, Самоков, Правец, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Елин Пелин, Ботевград, Драгоман. Административното управление и на двата центъра се намира в София, където са изградени и функционират и две самостоятелни районни координационни централи, които нямат възможност за интеграция помежду си.

Според Москов липсва медицински, организационен и икономически смисъл от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна помощ с адрес в София и структурни специфики, различаващи ги от останалите такива центрове в страната.

Голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебни заведения от град София, което често е свързано с продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места, посочва в мотивите си още д-р Москов.

Здравният министър отчита още и отлива на лекари и медицински сестри от областта на фона на нарастващото търсене на работа в спешните центрове в столицата.

Не на последно място е налице дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се подобри бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на гр. София и Софийска област. Възможността за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи.

Крайният резултат от тези действия е подобрен достъп на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ, се казва още в мотивите на здравния министър. Москов уточнява още, че неговото предложение няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет. Предложеният проект на акт не е въведен с правото на ЕС и няма връзка с него.