Облакът от Исландия пълзи към северната ни граница
Облакът от Исландия пълзи към северната ни граница / снимка: Sofia Photo Agency
Десетки полети са отменени от Летище-София заради вулкана в Исландия
28091
Десетки полети са отменени от Летище-София заради вулкана в Исландия
  • Десетки полети са отменени от Летище-София заради вулкана в Исландия

Общо 50 полета са отменени на Летище-София до момента, заради облака от прах от изригналия преди два дни вулкан в Исландия, който блокира въздушното пространство в Западна Европа, съобщи пред Дарик директорът на столичната аерогара Пламен Станчев. От летището не са успели да излетят близо 2200 души. Според Пламен Станчев ситуацията на аеропортовете в повечето градове в Западна Европа ще се подобри чак в понеделник сутринта. Станчев съобщи още, че има възможност утре сутринта облакът от прах да мине по северната ни граница, но няма да се стигне до затваряне на въздушното пространство на България. 

Ето какво каза Пламен Станчев за Дарик: "Основните дестинации, по които са отменени полети, това са Лондон, Париж, Амстердам, Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн. Отменени са полетите и за Прага, и Варшава. Има отменен полет и за Дания. Ако продължава вулканичната активност в Исландия, тази вулканична пепел ще продължи да се разпространява в атмосферата и ще продължи да се движи до неделя вечерта в тази посока. Може да очакваме, че летищата, които са затворени сега, основно в Западна и Северна Европа, ще остана затворени и до неделя вечерта. Очакванията са в неделя срещу понеделник през нощта да се появи циркулация в друга посока, която да отнесе в по-източна посока или североизточна, ако разбира се, продължи дейността на вулкана. Така че няма особено основания да се очаква, че в съботния или неделния ден някои от летищата ще имат по-добри условия за опериране. Едно-единствено изключение има към този час - летището в Мюнхен вече е отворено".

Полетът от летище "Лутън" в Лондон до Бургас днес няма да бъде изпълнен. Той трябваше да кацне в Бургас следобед, съобщиха от аерогарата. Полетът от и за летище "Лутън" е по редовна линия и се изпълнява два пъти седмично - в петък и в понеделник. Все още не се знае дали самолетът ще лети в началото на следващата седмица. На летището в Бургас се получава информация за това дали въздушното пространство е отворено ден за ден.

Отменен е полетът Варна-Лондон, който трябваше да се изпълни тази сутрин, съобщиха за БТА от пресслужбата на летището във Варна. Със закъснение ще бъдат изпълнени полетите от и за Лайпциг, Германия. Очаква се самолетът да излети следобед. Останалите полети на летището се изпълняват по график.