/ Dariknews.bg, архив
Самоделно взривно устройство в Младост
93485
Самоделно взривно устройство в Младост
  • Самоделно взривно устройство в Младост
Кашон със самоделна бомба бе открит тази сутрин до строеж в столичния квартал „Младост” 1. Съмнителната кутия е забелязана малко след 07:30 ч. от охраната на обекта. Впоследствие районът бе отцепен, а устройството – обезвредено от екип на СОБТ. Строежът до блок 70 в квартала стана повод за недоволство и протести сред местните жители през последните няколко месеца, затова и основната версия на полицията е сплашване или привличане на внимание. Според експерти откритото вещество е недостатъчно, за да нанесе сериозни щети, а в кашона, освен него, е открита и заканителна бележка.
 
Сигналът за съмнителен кашон със стърчащи жици е подаден малко след 7:30 тази сутрин от охраната на строежа до блок 70 в „Младост”. Пристигналите на място полицаи отцепват района, а екип на СОБТ впоследствие обезврежда устройството. Кашонът първоначално е бил поставен в обекта, а след това един от охранителите го е изнесъл на поляната отвън – на метри от намиращата се наблизо детска градина, обясни директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов:
 
"Към 08:35 ч. сутринта сигналът е подаден от охранител на фирмата, която охранява строителния обект в "Младост". На този обект има проблеми с живущите и строителите, има протести от дълго време. При пристигане на място патрулите са установили кутия. При първия оглед са забелязали нещо като устройство с жици, с часовник. Отцепен е районът, извикани са специалисти, които са обезвредили устройството. Въпросното устройство е намерено до ламарините от вътрешната страна на обекта. Открито е от охранителя, който е направил обхода. Той е предприел опасни действия, като го е преместил на тревната площ извън обекта, било е близо и до детската градина", посочи Маринов.
 
Видът на взривното вещество все още не е установен. Според експерти обаче количеството му, както и видът на бомбата, говорят, че целта й е била по-скоро за сплашване, отколкото за убийство. Освен всичко – в кашона е открита и бележка със закана, че следващия път кашонът ще бъде пълен с амониева селитра:
 
"До момента още не може да се каже какво е веществото. Според специалисти не е направено така, че да убива, а по-скоро ефектът е бил за сплашване или привличане на вниманието към конкретния обект. На място е била открита и бележка, която гласи, че следващият път съдържанието на пакета ще бъде амониева селитра. От нея може да се произведе взривно вещество", допълни той
 
По случая все още няма заподозрени или задържани. Предстоят разпити на собствениците на обекта, служители на община Младост, както и организаторите на протеста срещу строежа.