НЗОК ще покрива ваксини и интензивни грижи през 2013-а
НЗОК ще покрива ваксини и интензивни грижи през 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК ще покрива ваксини и интензивни грижи през 2013-а
59810
НЗОК ще покрива ваксини и интензивни грижи през 2013-а
  • НЗОК ще покрива ваксини и интензивни грижи през 2013-а

През 2013-а касата ще поеме плащанията за процедурите ин витро, ваксините, проследяването на психично болните пациенти, както и интензивното лечение, които досега се плащаха от Министерството на здравеопазването. Това става възможно с промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха гласувани на първо четене днес, от здравната комисия в парламента. Според директора на касата д-р Пламен Цеков ако тези промени не се бяха гласували, нямаше да бъде възможно касата да плаща за дейностите, прехвърлени й от здравното министерство.

Според депутатите предложенията за промени са се наложили, в следствие на отказа на Българския лекарския съюз да подпише Национален рамков договор за 2013-а, тъй като във въпросния договор било заложено как да се финансират прехвърлените от министерството към касата дейности. Не така обаче смята д-р Димитър Петров от съсловната организация.

„Ние от септември сме казали, че няма да преговаряме за тези дейности. Аз се учудвам те защо сега се сещат какво трябва да направят и по какъв начин да осигурят прехвърлянето. И да бяхме подписали договора този проблем пак щеше да стои”, обясни д-р Димитър Петров.

Пациентските организации изразиха подкрепата си към промените, които са предложени от трима депутати от ГЕРБ. Те нарекоха гласувания законопроект единственото решение, което към момента може да осигури на пациентите право на интензивно лечение, чието финансиране също бе прехвърлено към касата.

Според директора на касата д-р Пламен Цеков прекалено много се драматизира отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор. Въпреки това Цеков не отрече, че има за какво да съжалява от така стеклите се обстоятелства. Той припомни, че в следствие на липсата на нов рамков договор, отпадат обещаните нови клинични пътеки за будна кома.

„Около 250 000 български граждани, които са в будна кома, няма да можем да ги върнем в болниците и да им подсигурим лечение”, призна той.

Преди гласуването стана ясно още, че безплатни ин витро процедури ще могат да се провеждат само от осигурени пациентки. Ваксините обаче ще бъдат достъпни за всички деца, тъй като държавата ги осигурява.