НС обсъжда нов Граждански процесуален кодекс
НС обсъжда нов Граждански процесуален кодекс / netinfo

Народното събрание обсъжда на първо четена проекта за нов Граждански процесуален кодекс. Смесена работна група ще започне в средата на септември да преработва спорните моменти в кодекса.

В мотивите на правителството за новия Граждански процесуален кодекс(ГПК) се посочва, че целта му е да ускори производството, сроковете за приключването на делата, като се подобри и качеството на съдебните актове.

Мнозина от юристите-депутати, обаче оставиха под съмнение ефективността на новите предложения в Гражданското правораздаване.

Според Филип Димитров от ОДС, гласуването на един чисто нов ГПК, представлява бъркотия за защитата и съда, което в крайна сметка означава и бъркотия за гражданите. Нуждата от нов Кодекс беше поставена под съмнение и от други депутати, тъкмо с аргумента, че само 20% от разпоредбите в кодекса представляват принципна новост, а останалите са взети от сега действащият ГПК.

Нуждата от нов Кодекс беше защитена първо с аргумента, че България е поела такъв ангажимент пред Европейския съюз и второ с факта, че приетият преди 54 години кодекс е претърпял над 50 изменения.

Депутати и от мнозинството и от опозицията възразиха срещу една от предвидените в кодекса промени. Тя предвижда връчването на призовки и съобщения на гражданите да се извършва вече по пощата в общия случай, а при нужда от по-бързо призоваване, съдът може да разпореди връчването да стане от длъжностно лице на съда, както е сега.

Депутатите смятат, че това предложение трябва да бъде преработено основно, тъй като разписаният текст не бил ефективен за българските условия.

Според гласувано тази сутрин решение Народното събрание ще бъде в кратка ваканция следващата седмица, което стана възможно след като депутатите определиха за неработни за Парламента двата дни, 7-8 септември, след празничния 6-ти септември.