Няма пострадали българи при нападението в Кабул
Няма пострадали българи при нападението в Кабул / netinfo

Няма пострадали военни от българския контингент в Кабул при нападението срещу военен парад в града, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Отменени са патрулните действия за деня и контингентът ни ще остане в базата си.

Експлозии и стрелба от автоматично оръжие прекъснаха военен парад в Кабул. В парада не са участвали български военни, уточниха от МО. Опитът за покушение е бил насочен срещу официалната ложа с гости на парада, обясниха от ведомството. Президентът на Афганистан Хамид Карзай е бил евакуиран и е "жив и здрав", посочват чуждите агенции.

По-късно Карзай заяви по националната телевизия, че властите са арестували няколко души, за които има подозрения, че са участвали в нападението срещу военния парад в Кабул. Най-малко двама афганистански депутати бяха ранени при днешното нападение, за което отговорност поеха талибаните.

"Изстреляхме снаряди срещу мястото на церемонията", заяви говорител на талибаните. В атентата срещу президента на Афганистан са участвали шестима бойци от движението на талибаните. Трима от тях са убити. Това съобщи представител на талибаните, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В Кабул бяха чути изстрели от автоматично оръжие и експлозии малко преди началото на военния парад, с който се отбелязва годишнината от поражението на съветската инвазия в Афганистан, информираха световните агенции.