Няма опасност за Сребърна от петролния разлив
Няма опасност за Сребърна от петролния разлив / netinfo

Няма опасност да бъде замърсена водата на езерото Сребърна, край Силистра, от плаващото по течението на река Дунав нефтено петно. Доброволци и работници от временната заетост ще следят за отлагания на мазут по брега на река в Силистренско.

Повече от три месеца няма връзка между езерото Сребърна и Дунав заради ниското ниво на реката и затова няма опасност от замърсяване на водата, обясниха от охраната на Природния резерват. Но от днес по разпореждане на Гражданска защита и под надзора на РИОСВ в Русе за риск от замърсяване на дунавските води по силистренското поречие са предупредени кметовете на четирите общини с излаз на реката – Ситово, Главиница, Тутракан и Силистра. Препоръчва се на стопаните от селата да не поят животните си от реката. Предупредени са и фирми, които ползват вода от Дунав за промишлени нужди. ГЗ има готовност за изгребване на отлагания от мазут и замърсена почва в района, съобщи директорът инж. Явор Минков.

Той прогнозира, че разливът ще достигне разреден в силистренския участък до два дни при сегашната средна скорост на течението 2-3 километра в час.