НПО-тата във Фонда за лечение на деца плашат да напуснат обществения съвет
НПО-тата във Фонда за лечение на деца плашат да напуснат обществения съвет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НПО-тата във Фонда за лечение на деца плашат да напуснат обществения съвет
73809
НПО-тата във Фонда за лечение на деца плашат да напуснат обществения съвет
  • НПО-тата във Фонда за лечение на деца плашат да напуснат обществения съвет

Неправителствените организации във Фонда за лечение на деца ще напуснат обществения съвет на институцията, ако предложените от Здравното министерство промени в структурата на Фонда влязат в сила. Според представителите на организациите новият правилник само ще влоши работата на Фонда, като ще ги лиши от правото да участват във взимането на решения за лечението на деца. Промените предвиждат още въвеждане на ограничения при финансирането на лечението на малчуганите, както и въвеждането на допълнителни изисквания за техните родители, което ще усложни процеса, убедени са гражданските организации. За пореден път те поискаха медицинските изделия, за които се очаква тази година Фондът да заплати около 6 млн. лв., да започнат да се покриват от Здравната каса.

Новият правилник за дейността на Фонда променя процедурата по кандидатстване за лечение, разказват Красимира Величкова, която представлява Българския дарителски форум и Десислава Хурмузова от фондация „Спаси, дари на...".

„Изискват се много допълнителни документи, които със сигурност ще затруднят родителите, които подават заявления", коментира Величкова.

"Аз не мога да си представя как се очаква родителят, който и без друго е зает с болното си дете, да прави всички тези неща. Отделно, че епикризата вече трябва да е не по-стара от един месец. Не е шест месеца, както беше преди. Това значи, че то, преди да кандидатства, трябва да бъде хоспитализирано, да му се напиши епикриза и чак тогава да кандидатства във Фонда", допълни от своя страна Десислава Хурмузова.

Хурмузова добави, че вследствие на промените без лечение ще останат всички деца, чието състояние не позволява да чакат.

„Изключително против съм това, че спешните деца се лишават от лечение. Залага се, че който не може да изчака общия 51-дневен срок, няма да кандидатства", допълни тя.

Според гражданските организации се прави и опит за въвеждането на ограничения в парите, които фондът ще дава за лечение на дете така, както беше преди години. Най-съществената за тях промяна обаче е разделянето на обществения съвет на две. Решение за лечение на дете вече ще се взима само от експертна комисия, в която няма неправителствени организации, припомня Величкова.

„В този смисъл се отнема възможността гражданските, пациентските организации, медиите да взимат решения по заявленията на децата, както и да имат достъп до цялата информация за това как се движат заявленията на децата", допълни тя.

Гражданските организации вече са внесли възраженията си в Министерството на здравеопазването и в Министерски съвет. Те настояват да получат отговор до 21 юли, когато изтича срокът за общественото обсъждане на новия правилник.